Παρουσίαση και Ηθική
25 Αυγούστου, 2018
Η Ιστορία πίσω από την εταιρεία Logos2Learn
27 Αυγούστου, 2018

Ο ρόλος του πακέτου τσιγάρων στην αναζήτηση ερευνητικού ερωτήματος

Αρκετούς μήνες πριν την έναρξη της διπλωματικής τους εργασίας πολλοί φοιτητές επικοινωνούν μαζί μου αναζητώντας θέμα προς διερεύνηση.

Ουσιαστικά αναζητούν ένα ερευνητικό πρόβλημα, μία ιδέα, στην οποία θα στηριχθούν και θα διεξάγουν την όποια έρευνά τους -τυπικά, από τον Οκτώβρη έως τα μέσα Ιουνίου της κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πραγματικά, σε τέτοιες στιγμές η θέση μου είναι ‘ευαίσθητη’. Ας το εξηγήσω, όμως, καλύτερα για να μην παρεξηγηθώ!

Εκείνα που με βεβαιότητα μπορώ να πω σε όποιον με ρωτά ‘ποιο θέμα να διερευνήσω;‘ είναι βήμα προς βήμα τα εξής:

Βήμα 1

Εσύ τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Με άλλα λόγια, τι είναι αυτό που είτε θα αξιοποιήσεις περαιτέρω στον επαγγελματικό σου βίο είτε θα σου δώσει χαρά εκπονώντας το;

Άρα, ο ειδικός τομέας με τον οποίο θέλεις να ασχοληθείς είναι το ένα κρατούμενο.

 

 

Βήμα 2

Αφού εξασφαλίσουμε αυτό, το πρώτο και το πολύ γενικό προχωράμε στην εξειδίκευσή του. Δηλαδή, από τον όγκο των διαφορετικών πτυχών του ευρύτερου τομέα που μας ενδιαφέρει ας βρούμε τώρα εκείνη τη μικρή λεπτομέρεια ή αλλιώς ερευνητικό πρόβλημα, στο οποίο θα θελήσουμε να δώσουμε μία λύση.

Εδώ, η βιβλιογραφία να είναι καλά! Δηλαδή, εδώ αρχίζει το ψάξιμο!

  • Τι έχει διερευνηθεί μέχρι τώρα;
  • Τι έχει εντοπιστεί ως κενό;
  • Τι έχει ήδη διερευνηθεί σε ένα διαφορετικό, όμως, δείγμα ή με μία μέθοδο που νομίζω ότι εγώ θα μπορούσα να τροποποιήσω ή να εμπλουτίσω;

Οι εναλλακτικές είναι άπειρες! Όρεξη να έχεις να ψάχνεις!

Βήμα 3

Εδώ είναι πια που έρχεται ο δικός μου ρόλος ή αλλιώς ο ρόλος του κάθε επιβλέποντα καθηγητή. Δηλαδή, ο ρόλος ενός ‘συνομιλητή’, ο οποίος με βάση την εμπειρία του θα μπορέσει να σε κατευθύνει κατά πόσο αυτό που σκέφτεσαι έχει καταρχάς έκταση και εύρος διερεύνησης, αν είναι σημαντικό, αν τελικά αξίζει να διερευνηθεί. Εν ολίγοις, αν όντως στέκει ως ερευνητικό πρόβλημα.

Το σημαντικότερο: αν ο τρόπος που σκέφτεσαι να το διερευνήσεις είναι επιστημονικά ορθός και κατάλληλος για το δεδομένο ερευνητικό πρόβλημα.

Και το ακόμη ουσιαστικότερο: ποια είναι η ιδανική διατύπωση του ερευνητικού σου ερωτήματος.

Επομένως, το να καταλήξει κάποιος σε ένα θέμα προς διερεύνηση στο πλαίσιο εκπόνησης μίας διπλωματικής εργασίας εξαρτάται αρχικά από τη δική του προσωπική αναζήτηση, στη βάση των ακόλουθων ερωτημάτων:

  • Τι θέλω;
  • Τι μου αρέσει;
  • Τι μπορώ να κάνω;

Στοιχεία, δηλαδή, που μόνο εσύ γνωρίζεις καλύτερα από τον οποιοδήποτε επιβλέποντα- και έπειτα ακολουθεί η δική μας συμβολή -αν αυτό που σκέφτεσαι να κάνεις είναι εφικτό, αν είναι ρεαλιστικό και, το σπουδαιότερο, αν είναι σημαντικό.

Ουσιαστικά, με όλα τα παραπάνω εκείνο που προσπάθησα να σου σκιαγραφήσω είναι το πώς μπορείς να φτάσεις στο τι που τόσο σε προβληματίζει.

Και μην ξεχνάς: σε αυτή τη διαδρομή σου συζήτα περαιτέρω την κάθε σκέψη σου -την οποία μη λογοκρίνεις σε καμία περίπτωση.

Όπως οι παλιοί ρεμπέτες (Μητσάκης, Παπαϊωάννου) αλλά και σπουδαίοι ποιητές (όπως ο Λειβαδίτης, ο Ρίτσος) σημείωναν πάνω στο πακέτο των τσιγάρων τους κάθε μικρή, αλλά μετέπειτα σπουδαία, έμπνευση της στιγμής, έτσι και εσύ κατέγραφε αυθόρμητα κάθε μικρή ιδέα που σου ‘τσιγκλά’ το νου. Σίγουρα κάτι σημαντικό θα βγει στο τέλος.

Και επειδή είσαι ήδη προβληματισμένος και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, σκέφτηκα να κλείσω αυτό το σύντομο post με ένα ελληνικό τραγούδι που έχει πολύ ελληνικό ‘νταλκά’ και ‘σεκλέτια’ -παρόμοια με αυτά που σε περιμένουν τους επόμενους μήνες (για να είμαι ειλικρινής), αλλά που σίγουρα θα τα σκέφτεσαι γλυκά, όταν ολοκληρωθούν με επιτυχία, αναστοχαζόμενος το πόσα πολλά έμαθες στην πορεία επίλυσης του ερευνητικού σου προβλήματος.

Αφιερωμένο σε σένα που παλεύεις και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις, όπως τόσοι και τόσοι φοιτητές που εκπονούν με επιτυχία τις διπλωματικές τους εργασίας όλα αυτά τα χρόνια.

[Η φωτογραφία του τίτλου αντλήθηκε από το site: https://left.gr/news/o-ritsos-i-ntalmas-ta-sante-kai-o-assos-sketos και εικονίζει ένα πακέτο τσιγάρων του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, όπου κατέγραφε πρόχειρα τις σημειώσεις του.]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *