Διπλωματική Εργασία: Τα 7 μυστικά της Υποστήριξης
17 Αυγούστου, 2018
Ο ρόλος του πακέτου τσιγάρων στην αναζήτηση ερευνητικού ερωτήματος
25 Αυγούστου, 2018

Παρουσίαση και Ηθική

Με αφορμή της συμμετοχή μου στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου ECER 2016 (The European Conference on Educational Research) με θέμα: “Leading Education: The Distinct Contributions of Educational Research and Researchers“, το οποίο διεξήχθει στις εγκαταστάσεις του University College Dublin (UCD), στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, ομολογώ ότι ένιωσα τυχερή για δύο λόγους:

Τόσο για το ‘φαίνεσθαι‘ των αξιοζήλευτων εγκαταστάσεων του UCD που επισκέφτηκα,

όσο πολύ περισσότερο για το ‘είναι‘, που στην περίπτωσή μας αφορά στους ανθρώπους και επιστήμονες που γνώρισα και κυρίως, από τους οποίους διδάχθηκα πολλαπλά μέσα από τις παρουσιάσεις και ομιλίες τους.

Ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Andy Hargreaves, o οποίος μας χάρισε μία εμπνευσμένη ομιλία με θέμα την Ηγεσία. Η ομιλία του και η όλη παρουσίαση του θέματός του ήταν τόσο εμπνευσμένη, που τουλάχιστον με δίδαξε πολλά για το σημαίνει εφαρμογή της Ηθικής, με την έννοια προτύπων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, στο πλαίσιο μίας ομιλίας που ήταν ευπαρουσίαστη, καλοδομημένη και με μεστό περιεχόμενο.

Η ομιλία αυτού του κορυφαίου διανοητή με δίδαξε τα εξής:

Εξιστόρησε την ιστορία σου με απλά λόγια

O Hargreaves ξεκίνησε την ομιλία του αποσαφηνίζοντας εξ αρχής το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί και τα συγκεκριμένα ζητήματα – ερωτήματα που θα καλύψει. Δεν πλάτιασε, δεν θέλησε να μας κάνει επίδειξη γνώσεων. Με απλά λόγια, στηριζόμενος σε τρία βασικά ερωτήματα κινήθηκε από την αρχή έως το τέλος της ομιλίας του στοχευμένα και απέριττα.

Απευθύνσου στο κοινό και όχι στην οθόνη

Πόσες φορές έχουμε δει ομιλητές να γυρνούν αγενώς την πλάτη στο κοινό και να διαβάζουν την κάρτα του ΡΡΤ που προβάλλεται στην οθόνη; Το χειρότερο, κάποιοι από εμάς, ίσως, ήδη να το έχουμε κάνει!

Επαίνεσε δημόσια τους συνεργάτες σου

Η αλήθεια είναι πως όσο ψηλά και να φτάσει κανείς, πάντα υπάρχουν συνεργάτες που εργάζονται, ώστε να διευκολύνουν ή να αναδείξουν ένα έργο. Ο Hargreaves είχε την αξιοπρέπεια να ευχαριστήσει δημόσια μία συνεργάτιδά του για το έργο της!

Ενημερώσου για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο

Συχνά ένας επιστήμονας επικεντρώνεται με τόσο ζήλο και σπουδή σε μία συγκεκριμένη ερευνητική περιοχή ή επιστημονικό πεδίο που ξεχνά τις ποικίλες άλλες παραμέτρους μπορεί να επηρεάσουν εν τέλει και το δικό του πεδίο, προερχόμενες από άσχετους φαινομενικά χώρους (απλούς και καθημερινούς). Ο Hargreaves είχε την οξυδέρκεια στη διάρκεια της ομιλίας του να αναφερθεί από τον σεισμό στo χωριό Amatrice της Ιταλίας, τον Donald Trump και την Hillary Clinton έως και την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισλανδίας.

Έλεγχε διακριτικά τον χρόνο σου!

 

Ακόμη και αν είσαι ο κεντρικός ομιλιτής, πάντα πρέπει να σέβεσαι τον αρχικά καθορισμένο χρόνο που έχει προγραμματιστεί για την ομιλία σου. Ο Hargreaves δεν θα μπορούσε να παραβεί αυτόν τον άγραφο κανόνα σεβασμού στο κοινό και τους συνομιλητές. Για τον λόγο αυτό ήλεγχε τον χρόνο του και όταν μάλιστα κόλησε το ρολόι του δεν δίστασε να μας το πει και να ζητήσει -τι άλλο- τι βοήθεια του κοινού (για την ακρίβεια του δόθηκε ένα ρολόι συναδέλφου).

 

Τεχνικό πρόβλημα; Κανένα πρόβλημα!

…Αρκεί να έχεις χιούμορ και ευγένεια, βέβαια. Για παράδειγμα, στη δεδομένη παρουσίαση ήδη εξ αρχής η δεύτερη κάρτα κόλλησε. Κοινώς, δεν προχωρούσε με τίποτα παρακάτω. Μάταια ο Hargreaves έλεγε και ξανάλεγε (με χιούμορ) ‘We are moving from… We are moving from… We are moving from…’, αλλά … καμία κίνηση! Πάντα, όμως, υπάρχει κάποιος τεχνικός που θα συνδράμει σε τέτοιες περιστάσεις ή τουλάχιστον μπορεί κανείς πάντα να προχωρήσει στην ομιλία του ακόμη και δίχως το ΡΡΤ -όπως ήταν έτοιμος να κάνει ο εν λόγω ομιλητής, πριν εμφανιστεί ο τεχνικός.

Τι άλλο απομένει να πω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *