Μάθημα Ουράνιο Τόξο*
19 Δεκεμβρίου, 2018
Greece and Marine: Two identical concepts
26 Μαρτίου, 2019

Ποδαρικό με το δεξί!

Προτάσεις δεχόμαστε πολλές: προτάσεις επαγγελματικής συνεργασίας, προτάσεις γάμου, προτάσεις φιλίας, προτάσεις ηθικές, αλλά και προτάσεις ανήθικες. Υπάρχει όμως και μία περίσταση, όπου η πρόταση έχει και μία συμβολική βαρύτητα, της οποίας η ενέργεια συντροφεύει ένα σπιτικό για μια ολόκληρη χρονιά. Και αυτή είναι η πρόταση για Ποδαρικό.

Ίσως σε κάποιους φανεί αστείο ή γραφικό. Πρόκειται, όμως, για ένα έθιμο τόσο παλιό και πανανθρώπινο που καταγράφεται στην Παλαιά Γραφή, αλλά και στο Βυζάντιο, καθώς και σε διάφορα μήκη και πλάτη του κόσμου, από την Αγγλία (‘first-footing’) έως τη Γεωργία (‘kvali’) και το Βιετνάμ (‘xong dat’) και κυρίως, στην Ελλάδα (‘ποδαρικό’).

Αν σκεφτούμε, ωστόσο, πως στη Σκοτία για παράδειγμα προτιμούσαν ο πρώτος επισκέπτης του σπιτιού με την έλευση του νέου χρόνου να είναι πάντα άντρας και μάλιστα με μαύρα μαλλιά (μιας και οι ανοιχτόχρωμοι άνδρες παρέπεμπαν σε Βίκινγκς που μόνο για κακό μπορεί να έρχονταν στην πόρτα σου –κυρίως για να τη σπάσουν!) νομίζω ότι εμείς στην Ελλάδα είμαστε πολύ πιο ανοιχτόμυαλοι, τουλάχιστον σε τέτοια διαφυλικά ζητήματα (ή έτσι θέλω να πιστεύω). Από την άλλη μεριά, στην Ιρλανδία για παράδειγμα αποφεύγουν να κάνει ποδαρικό γυναίκα κοκκινομάλλα, διότι εικάζουν ότι θα τους φέρει κακή τύχη –μακρυά από εμάς!

Βέβαια, δεν είναι παντού διαδεδομένο το έθιμο του ποδαρικού. Στην Αμερική για παράδειγμα δεν συνηθίζεται. Όπου όμως συνηθίζεται και τηρείται, ακολουθείται με βάση κάποιους κανόνες: για παράδειγμα, δεν πηγαίνεις ποτέ για ποδαρικό με άδεια χέρια. Εδώ στη χώρα μας είθισται να κρατάμε ένα ρόδι, σύμβολο καλοτυχίας, ευγονίας και αφθονίας, ενώ αλλού κρατούν από ψωμί (σύμβολο τροφής), σιδερένιο νόμισμα (για γερή υγεία) και αλάτι (για συντήρηση των φαγητών και άρα συμβολισμό της απουσίας πείνας από το σπιτικό για όλη τη νέα χρονιά, προτού ανακαλυφθούν τα ψυγεία βεβαίως), και τα σπίρτα ή το κάρβουνο (για ζεστασιά αλλά και για καλοτυχία, καθώς το κάρβουνο ήταν κάτι που φρόντιζαν να έχουν και οι στρατιώτες πάνω τους όταν πήγαιναν στη μάχη) έως ένα μπουκάλι ουίσκυ (μαντέψτε πού συνηθίζεται αυτό*).

Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο όλων των συμβολισμών αυτού του εθίμου είναι να γίνει το ποδαρικό με το δεξί πόδι για να έλθουν όλα δεξιά και άρα καλότυχα. Ειδικά μάλιστα αν γίνεται το ποδαρικό από ποδαράκι παιδικό, μιας και τα παιδιά έχουν αγνή και καθαρή καρδιά δίχως φθόνο, τότε σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλά για το σπιτικό καθόλη τη νέα χρονιά.

Έχοντας κατά νου όλες αυτές τις διαστάσεις και τους συμβολισμούς αυτού του εθίμου, το κάλεσμα για να κάνω εγώ το ποδαρικό σε σπίτι αγαπημένης μου φίλης πραγματικά με εξέπληξε, με χαροποίησε και με ενθουσίασε, κάνοντάς με να νιώθω σα μικρό παιδί, αλλά ταυτόχρονα με έκανε να νιώσω μία ευθύνη, ώστε να προσφέρω όλη μου τη θετική διάθεση και ενέργεια σε αυτό το πρώτο στέρεο πάτημα του κατωφλιού του σπιτιού της.

Ωστόσο, είτε τηρήσαμε το έθιμο και φέτος είτε όχι, εκείνος που τελικά φέρνει την καλοτυχία στο σπιτικό μας κάθε μέρα του χρόνου είμαστε εμείς οι ίδιοι και κυρίως ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και διαχειριζόμαστε τον Χρόνο και τις στιγμές μας. Πιστεύω με σιγουριά ότι όλα έρχονται και γίνονται στην ώρα τους, ακόμη και η έλευση του νέου Χρόνου πρέπει να πάει ακριβώς 12 η ώρα τα μεσάνυχτα για να πραγματοποιηθεί και να μας γεμίσει με ελπίδα για επίτευξη των προσδοκιών μας σε αυτό το νέο συμβολικά ξεκίνημα.

Οι καθημερινοί ρυθμοί της ζωής μας μπορεί να είναι τρελοί, αν εμείς τους βλέπουμε έτσι. Αν εμείς αγχωνόμαστε για την κάθε στιγμή και κυρίως για τις στιγμές που θα έλθουν, χάνοντας τελικά την ομορφιά του παρόντος. Αν πιεζόμαστε και λειτουργούμε σπασμωδικά, με πανικό ενίοτε και με φωνές, βιώνοντας διαρκώς ένα αίσθημα ανικανοποίητου, απογοήτευσης και ανυπομονησίας.

Όμως, αν είμαστε ήρεμοι, ψύχραιμοι, αν ξέρουμε να περιμένουμε με τη βεβαιότητα πως όλα θα γίνουν στην ώρα τους, λειτουργώντας ταυτόχρονα με σύστημα και προγραμματισμό, με μία κίνηση που εκπέμπει ανθεκτικότητα στα προβλήματα και σιγουριά, τότε μπορούμε να χαρούμε την κάθε μας στιγμή,είτε είναι στιγμή δυσκολίας, είτε είναι στιγμή ευκολίας, είτε είναι στιγμή πλούτου, είτε είναι στιγμή φτώχιας. Και ειδικά όσοι είμαστε γονείς, τότε μπορούμε να είμαστε πραγματικά θετικά παραδείγματα για τα παιδιά μας, στα οποία θα μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε ό,τι πιο πολύτιμο και ανεκτίμητο: αναμνήσεις, είτε έχουμε χρήματα είτε όχι, είτε έχουμε ομορφιά είτε όχι, είτε έχουμε υγεία, είτε όχι.

Γιατί τελικά, όπως έχει πει η συγκλονιστική Αμερικανίδα ποιήτρια και πεζογράφος Μάγια Αγγέλου: οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν.

Καλή χρονιά με την ευχή να ζήσουμε και φέτος την κάθε μας στιγμή μοναδικά, μεθυστικά, χορταστικά και γλυκά!

 

 

 

 

*Στη Σκωτία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *