Μάθημα Ζωής
7 Οκτωβρίου, 2018
To _ _ _ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!
29 Οκτωβρίου, 2018

Όλα θα πάνε καλά

Νέες περιπέτειες για όσους τώρα ξεκινούν την εκπόνηση της Διπλωματικής τους εργασίας στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (και όχι μόνο!).

Για τους επόμενους οκτώ (8) περίπου μήνες όσες και όσοι αποφασίζετε υπεύθυνα μόνοι σας να μπείτε σε αυτή την περιπέτεια, θα κοιμάστε και θα ξυπνάτε ‘αγκαλιά’ με το ερευνητικό σας πρόβλημα. Θα μου πείτε, δεν μας έφταναν όλα τα άλλα προβλήματα, θα βάλουμε και ένα ακόμη, ερευνητικό, τώρα στο κεφάλι μας! Και όντως, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.

Εκείνο, όμως, που συνήθως δεν σας λένε στην αρχή ή που σας το λένε, αλλά δεν το πιστεύετε, είναι πως αυτό το πρόβλημα αυτό έχει μία Γοητεία. Είναι ένα πρόβλημα που στις περισσότερες των περιπτώσεων ΕΣΕΙΣ το επιλέγετε με βάση τα δικά σας ενδιαφέροντα, το δικός σας γνωστικό υπόβαθρο, τις δικές σας προσδοκίες αναφορικά με το πώς θα αξιοποιήσετε αργότερα τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που θα λάβετε. Είναι ένα πρόβλημα που στην πορεία επίλυσής του θα σας μάθει μεταξύ άλλων να εφαρμόζετε στρατηγικές:

  • αναζήτησης πηγών,
  • καταγραφής τους με τρόπο που δεν θα σας κατηγορίσει κανείς για κειμενική ταύτιση,
  • μελέτης και συστηματικής τήρησης σημειώσεων,

κυρίως, όμως, θα είναι μία πορεία κατά την οποία θα δοκιμαστούν τα όρια, οι γνώσεις, οι δεξιότητες και οι αντοχές σας.

Προσωπικά, θεωρώ πως το γνωστικό κομμάτι είναι το πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Τις γνώσεις και τις δεξιότητες δίπλα σε έναν καλό μέντορα και με προσωπική θέληση τις κατακτάς. Θα ακούς τον επιβλέποντά σου, θα παρακολουθήσεις ένα ποιοτικό εργαστήριο ακαδημαϊκής γραφής, θα το πετύχεις!

Τι γίνεται, όμως, με τα προσωπικά σου όρια και τις αντοχές, ιδίως τις ψυχικές; Πώς θα ξεπεράσεις το άγχος σου και τις σχετικές φοβίες σου; Σε αυτό ένα έχω να σου πω: Ανέπτυξε και στηρίξου στις Δυνάμεις Σου και Όλα θα πάνε καλά!

Μάθε να εξαρτάσαι από τον Εαυτό σου και μόνο! Ούτε από τον Καθηγητή σου, ούτε -πολύ περισσότερο- από κανένα φροντιστήριο που θα σου δώσει έτοιμη την έρευνα! Κρατήσου μακρυά από έτοιμες λύσεις, δεν σου αξίζουν! Αν καταλάβεις το πόσο Άξιος είσαι, θα θέλεις να δοκιμαστείς σε αυτή τη μοναδική ευκαιρία της επιστημονικής έρευνας και της ακαδημαϊκής γραφής και να την απολαύσεις. Δεν είσαι ο πρώτος που ξεκινά αυτή την περιπέτεια και σίγουρα δεν είσαι Μόνος! Αρκεί να θυμάσαι τον στόχο σου. Ζήσε τη νέα πρόκληση, που έτσι και αλλιώς δεν είναι αιώνια! Μόλις λίγους μήνες θα διαρκέσει. Έχε όμως ζωντανή την περιέργεια σε αυτούς τους λίγους μήνες αναφορικά με το ερευνητικό σου πρόβλημα και φρόντισε να το τροφοδοτείς μέσα από τη μελέτη σου καθημερινά. Δοκιμάσου, πάλεψε με το δείγμα, με τα εργαλεία συλλογής των δεδομένων σου, με τα αποτελέσματά σου, με τις πηγές σου -ξενόγλωσσες και ελληνόγλωσσες- και θα τα καταφέρεις. Αρκεί να προνοείς και κυρίως να μην υποτιμάς τον εαυτό σου ως ερευνητής. Εξάλλου, η Αξία σου, η Προσωπικότητα, τα Χαρίσματά σου δεν εξαρτώνται από κανέναν βαθμό μιας μεταπτυχιακής εργασίας. Κλείσε, λοιπόν, τα αφτιά σου σε όσα διαδίδουν οι άλλοι γύρω σου σχετικά με τη περιπέτεια στην οποία εσύ τώρα ξεκινάς, και κοίτα μακρυά, τον στόχο σου. Όλα θα πάνε καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *